Turku 1950-luvulla

Ennen kuin lähdemme vanhaan Mätäjärven kortteliin, katsotaan 1950-luvun karttaa Turusta. Sen avulla on helpompi orientoitua. Kartalla näkyy Tuomiokirkon alapuolella kaksi pääkatua: oikealle suuntaava Hämeenkatu ja sen kanssa suoran kulman muodostava Uudenmaankatu. Näiden valtaväylien sijainti on ollut suurin piirtein sama vuosisatojen ajan. Niiden rajaama alue oli 1700-luvun puoliväliin asti nimeltään Mätäjärven kortteli, ja Uudenmaankatu oli silloin nimeltään Karjakatu. 

Turku 1600-luvulla

Turussa oli 1600-luvulla neljä korttelia: Kirkkokortteli, Mätäjärven kortteli, Luostarikortteli ja Aninkaisten kortteli. Kolme ensimmäistä olivat samalla puolella jokea kuin tuomiokirkko, viimeksi mainittu oli joen toisella puolella. 

Kuvassa on ensimmäinen tunnettu kartta Turusta. Se on vuodelta 1634. Olen numeroinut siihen paikkoja seuraavasti:

 1. Hämeenkatu. Katu alkoi silloin Vanhan Suurtorin kulmalta ja jatkui Hämeentullille.
 2. Karjakatu lähti samasta paikasta kohti Uudenmaantullia. Mätäjärven kortteli sijaitsi näiden kahden kadun rajaamalla alueella.
 3. Vanha Suurtori. Torin yläpäässä oli kaupungin raatihuone.
 4. Tuomiokirkko. Kirkon ympärillä oli muuri ja sen alueella useita rakennuksia, muun muassa Katedraalikoulu ja Turun Akatemia. Kirkon ja torin välillä oli tiheään rakennettu Kirkkokortteli. 
 5. Kerttulinmäki. Mäellä oli kaupunkilaisten tuulimyllyjä. Tullin puoleisella rinteellä oli mestauspaikka.
 6. Vartiovuori. 
 7. Aurajoki. Joen ylittävä silta oli torin alapuolella. Nykyinen silta on lähempänä tuomiokirkkoa.

Gadolinin kartta

Turun asemakaava uudistettiin 1700-luvun alkupuoliskolla isonvihan jälkeen. Maanmittari Gadolinin 1750-luvulla laatima kartta on verraton apu sukututkijalle, sillä siihen on piirretty kaupungin kaikki tontit ja niihin numerot. Numeroiden mukaan talojen nimet ja asukkaat löytyvät henkikirjoista ja kirkonkirjoista.

Kartassa numeroituina:

 1. Hämeenkatu. Katu on nyt nykyisellä linjallaan kauempana Suurtorista.
 2. Entinen Karjakatu oli saanut nimekseen Uudenmaankatu ja aikaisemmin Mätäjärveksi nimitetty kortteli oli nyt Itäkortteli.
 3. Vanha Suurtori.
 4. Tuomiokirkko.
 5. Paikka, jossa tutkimani Brusilan talo sijaitsi. Nykyiseen Turkuun sijoitettuna paikka olisi Vähä-Hämeenkadun ja Sirkkalankadun väliin jäävällä alueella.